ABOUT BANDS PHOTOS FLYERS MISC        GDPR MENU

FLOCKABLUTT

BAND INFO

BAND NAME
FLOCKABLUTT

ACTIVE YEARS
1979-1980

FROM
Linköping

LINE-UP
LINE-UP #1
Loke Hallberg - Vocals and guitar
Rolf Hemmingsson - Guitar
Bjarne Berglund - Bass
Per Waller - Drums

BIOGRAPHY

KLOCKREN PUNKROCK FLOCKABLUTT

Flockablutt bildades på Tornhagsskolans skolgård vårterminen 1979. Alla bandets medlemmar gick då i 9:an. Vi var ordentligt inspirerade av den lokala punkscenen med band som IQ55 och Blitzen i spetsen.

Vi hade förstås också koll på Ebba, Pistols och Clash. Roffe, som var den ende av oss som dessutom hade sett Sex Pistols på Orfi, hade nyligen läst Slapstick av Kurt Vonnegut. Han erinrade sig en romanfigur, Flocka Blutt, och föreslog det som namn på bandet. Att han i själva verket heter Flocka Butt fäste vi ingen större uppmärksamhet vid när vi senare insåg detta misstag. Ihopskrivet till Flockablutt stod det redan klart. Så skulle vi heta!

Bandet bestod av nämnde Rolf Hemmingsson (gitarr), Bjarne Berglund (bas), Per Waller (trummor) och Loke Hallberg (sång och gitarr). Den ende som var musikaliskt skolad var Pelle, som gått i kommunala musikskolans trumkurs sedan mellanstadiet. Övriga var självlärda och hade harvat sina instrument på egen hand mellan några månader och något år. Men med en stabil trummis kommer man långt! Replokal blev gillestugan i KB-villans källare i Ryd. Där hade vi riggat några enkla stärkare, gitarrer och bas. Sången gick genom mikrofoner av billigast möjliga kassettbandspelartyp som satt upptejpade i taket i brist på stativ. Lokes pappa Tord Jöran stämde våra gitarrer och basen inför varje rep i början. Lite senare kunde vi genom bidrag från en studiecirkel i Studiefrämjandet köpa ett billigt PA. Studiecirkelboken av Monica och Carl-Axel Dominique tittade vi däremot aldrig i.

Vi gav oss entusiastiskt på en salig blandning av eget material och covers med allt från Lou Reed's Sweet Jane till Junior Murvin's Police and Thieves (som vi då trodde var en Clashlåt). Det egna materialet innehöll en hel del nonsens, men ibland fick vi till det. Som i Ria Wägners Palt. En Clashriffsinspirerad låt på temat hur TV liksom det kommersiella musikutbudet fördummar folket. En sanning ännu idag.

Ett annat område där vi fick till det var klistermärkeskampanjen. Pelles pappa Arne hade tryckeri så där fick vi hjälp att genomföra detta strategiska marketingprojekt. Jag minns inte hur vi kom fram till att det skulle stå Klockren Punkrock Flockablutt på märkena, men jag tycker ännu idag att det är en lysande slogan. Vi satte upp märkena lite överallt i stan och att detta väckte uppmärksamhet bland de mer etablerade punkbanden blev snabbt klart. Alla blev nyfikna på detta nya band med det märkliga namnet. Att KSMB gjort något liknande i Stockholm hade vi då ingen aning om.

Här föddes myten om Flockablutt, bandet som plötsligt alla talade om men ingen visste vilka det var eller än mindre hade hört spela. Att Peter Kagerland skulle ta upp detta i sitt föredrag om den tidiga Linköpingspunken på vernissagen till den nu pågående utställningen Mål, Mening & Mayhem om de tidiga punkåren i Linköping, cirka 37 år senare säger en del om detta. Utöver klistermärken på stan så körde Lokes pappa runt i Saab 99:an med en stor Flockablutt-dekal på varje sida. Detsamma gjorde Peter, en kompis till Roffe som var några år äldre och hade körkort och Volvo 142:a. Eftersom vi sprang på alla lokala konserter så stod det emellertid snart klart vilka vi var och ett visst tryck att få se oss live uppstod.

Men det blev i slutändan inte många som fick höra hur vi lät. Vid ett tillfälle knackade det dock på fönstret till replokalen. Vi öppnade och in stack Jalle Sickengas huvud med frågan om det var här Flockablutt repade. Absolut sa vi och bjöd in Jalle. Han diggade entusiastiskt med under repet. Med lätt böjt huvud gungade han med i låt efter låt, på samma vis som jag minns honom leende bakom basen. Vid ett annat tillfälle så intervjuade åke från dito och Bakgrundsfigurerna oss för ett tänkt fanzine. Anteckningarna finns kvar, men jag tror inte det blev något fanzine. Det enda spåret av Flockablutt som finns i något fanzine är några korta rader i Peter Kagerlands sammanställning över östgötaband, i Tristess från 1979.

Hur Flockablutt upplöstes är lite oklart. Det rann nog mest ut i sanden under den första gymnasietiden och nya bandkonstellationer uppstod. Vi spelade aldrig ute och och vi gav aldrig ut någon skiva. Det som finns bevarat är ett par kassetter inspelade live i replokalen, enstaka foton, de handskrivna bladen med texter, några förbrukade stickers och en set-list för den planerade men aldrig genomföra gigpremiären. Och alla minnen. Det var en fin tid.

Flockablutt släppte i dagarna en "EP" med Ria Wägners Palt, Bussen åker och Discofreak på SoundCloud. Samma låtar finns också snart tillgängliga på Punk östergötland. Kanske dags även för återförening och gig?

/ FLOCKABLUTT genom Loke Hallberg
PHOTOS

FLYERS & CLIPPINGSMUSIC

REHEARSAL 1979
Recorded by Flockablutt

THANKS!
Approved by FLOCKABLUTT (Loke Hallberg)

00:00..........Ria Wägners palt
03:43..........Bussen åker
05:13..........Discofreak
06:47..........Kör med tjur'n

INFORMATION


Vi är två galningar som försöker dokumentera de tio första åren av punk, hardcore, industri, Oi, new wave etc i Östergötland. Tranås har också fått vara med på ett hörn!

Har du något som kan passa på denna sida, vänligen kontakta oss.

Upphovsrättsligt är gruppernas sidor att betrakta som deras egna hemsidor där de har full beslutanderätt om vad som skall finnas publicerat på deras sida.
Allt material på denna site är godkänt för publicering.

Punk Östergötland är en icke-kommersiell DIY-site.

SURFA OCH NJUT!

Packe Sjösten och Peter KagerlandWe're two stupidos, trying to document the first ten years of punk, hardcore, Oi, new wave etc from a region in Sweden called Östergötland.

ENJOY!

Packe Sjösten and Peter Kagerland
CONTACT


NAME

NAME